Proces pakowania produktów w sposób tradycyjny jest czasochłonny i nieekonomiczny. W takim procesie często występują różne uchybienia ilościowe. Aby proces pakowania przyspieszyć i sprawić by stał się bardziej ekonomiczny, wiele firm zdecydowało się na zakup i instalację maszyn pakujących. Taka maszyna pakująca, czyli pakowarka jest urządzeniem w pełni zautomatyzowanym i bardzo wydajnym. Pakowarka może być używana do pakowania produktów żywnościowych i nieżywnościowych, o różnych gabarytach. Maszyny pakujące same tworzą opakowania i zamykają je po napełnieniu, precyzyjnie odważają i liczą pakowane produkty. Pakowarka musi być dobrana do rodzaju produktu, jaki będzie pakowany. Istnieją pakowarki pionowe, poziome i owijarki do folii, sterowane elektronicznie i mogące pracować w trybie ciągłym. Stają się one coraz bardziej popularne, ponieważ dzięki nim firmy osiągają większe zyski i przyśpieszają proces produkcji.